DemenSzia csapata

A DemenSzia csapata Cserbán Ancsa idősügyi szakértő vezetésével és külső szakértők bevonásával készíti a DemenSzia videósorozatot. A videók célja a demencia témakörében felmerülő kérdések közérthető feldolgozása, a demenciával élők otthoni gondozásának támogatása a megfelelő információk és a mindennapi gondozás kihívásaira adható megoldások közvetítésével.

DemenSzia videók - Modus Alapítvány

Tanulmányok​

 • Szakvizsgázott szociálpolitikus (diploma) – Debreceni Egyetem, Debrecen 2000.
 • Mentálhigiénés szakember (posztgraduális diploma) – Magyar Testneveléstudományi Egyetem, Szeged 2002.
 • Általános szociális munkás (diploma) – Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar, Nyíregyháza 1994.
 • Általános ápoló és Asszisztens (érettségi bizonyítvány) – Egészségügyi Szakközépiskola Nyíregyháza 1990.

Munkahelyek – munkakörök​

 • 2018-tól Modus Alapítvány – kuratóriumi elnök
 • 2012-2018 – Újfehértói Görögkatólikus Egyházközség II. János Pál Szolgálat – szolgálatvezető
 • 2008-2012 – VIKTÓRIA Ápoló-gondozó Otthon és Észak-alföldi Regionális Módszertani Intézmény Hodász – regionális módszertani intézményvezető
 • 2000-2008 – Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Ápoló-Gondozó Otthon Szakoly – megyei szociális módszertani osztályvezető
 • 1998-2000 – NGYIK Speciális Szakmunkásképző Iskola és Kollégiuma Nyíregyháza – mentálhigiénés munkatárs
 • 1994-1998. – Gyermek és Ifjúságvédő Intézet Nyíregyháza – szakértői munkacsoport tagja, hivatásos gyám

Kutatások​

Demens betegek helyzete Kecskeméten (2020- -folyamatban) 65 éves felüliek életminőség és demencia vizsgálata Mátészalkán – elemző-értékelő tanulmány 2012. Szociális Szakdolgozók Életminőség Vizsgálata az Észak-alföldi Régióban – elemző-értékelő tanulmány 2011.

Elemző – értékelő tanulmányok

 • Idősek helyzete Magyarországon (háttértanulmány) Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2019.
 • Szociális Szolgáltatások Egységes Szakértői Ellenőrzésének Kézikönyve SZMM 2008.
 • Az emelt szintű, idősek tartós bentlakásos szociális ellátását biztosító intézmények országos hatáskörű ellenőrzési programjának folyamatleírása és értékelése SZMM 2008.
 • Jelentés az emelt szintű, idősek tartós bentlakásos szociális ellátást biztosító intézmények országos hatáskörű ellenőrzéséről (2007.)

Szakmai tanulmányi utak (idősgondozás)​

 • Digitális jóléti technológiák tanulmányozása az idősellátásban és demens betegek gondozásában 2017. (Norvég Számítástechnikai Központ, Røyken Önkormányzata, Norwegian Health Tech, Vestfoldi Egyetem) – Norvégia
 • Idősek, demenciával élők gondozásának módszerei 2012. (Arhus – Dánia, Stockholm – Svédország)
 • Hálózati jellegű gerontológiai ellátórendszer tanulmányozása különösen a demenciában szenvedő betegek ellátására – Strasbourgi Egyetem Képzési Központ és Gerontológiai Intézet – 2011. (Strasbourg – Franciaország)

Videósorozatunkban egyes témakörök feldolgozásakor különböző területek szakértőit valamint gyakorló szakembereket hívunk meg hogy minél több oldalról közelítve ismerhesd meg a demencia természetét és kaphass segítséget gondozási feladataid ellátásához.
Itt ismerheted meg őket!

 

Dr. Majercsik Eszter PhDosztályvezető főorvos

1979-ben szereztem orvosi diplomát a SOTE Általános Orvosi Karán. 1986. április 1-től dolgozom a Szent Margit Kórházban belgyógyászként. 1996. július 1-től a Krónikus Osztály vezető orvosa, 2001. július 1-től osztályvezető főorvosa vagyok. 1990-ben belgyógyászatból, 2000-ben geriátriából szakvizsgáztam. 1998-ban a SOTE Egészségügyi Menedzserképző Intézetben másoddiplomát szereztem. 2004-ben tudományos fokozatot szereztem (PhD), témám az idősek életminőségét meghatározó tényezők vizsgálata volt. 1995-től tagja vagyok a Magyar Gerontológiai Társaságnak, 2009-től a Társaság vezetőségi tagja vagyok. Szakmai Kollégiumi tagság: Geriátria és Krónikus Ellátás Szakmai Kollégium. Szakmai érdeklődésem az idősgyógyászat, az idősek ellátása, gondozása. Eddigi pályám során folyamatosan mindig ezzel foglalkoztam. Az életkor folyamatos növekedésével egyre több az idős, demens beteg, ellátásuk az egészségügy és a szociális gondoskodás területén igen sok feladatot jelent. Részt veszek a geriátriai szakápoló képzésben is.

Közreműködésével készült DemenSzia videók:
Út a diagnózisig 3. rész – Szakorvosi vizsgálat (2020.07.10.)


 

Dr. Heim Szilviaoktató családorvos

Nevem Dr. Heim Szilvia. 1972-ben születtem Pécsett. Középiskolai tanulmányaimat a pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban végeztem, majd a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi karán folytattam tanulmányaimat, ahol 1996. szeptemberében vettem át orvosi diplomámat „summa cum laude” minősítéssel. 2001-ben háziorvostan szakvizsgát tettem. Kezdetben Pécsett, majd egy angliai kitérőt követően Sellyén, majd ismét Pécsett dolgoztam háziorvosként. 1999-től dolgozom a PTE ÁOK Alapellátási Intézetében, mint tudományos munkatárs-egyetemi oktató. Családorvostant és orvosi kommunikációt oktatok magyar és angol nyelven. 2013-tól PhD. tanulmányaim keretén belül foglalkozom az időskori demenciák és az Alzheimer-kór háziorvosi vonatkozásaival. Konzulensként közreműködtem számos hallgató államvizsga dolgozatának elkészítésében. A Családorvos Kutatók Országos Szervezetének vezetőségi tagja, 2020. február óta titkára vagyok. Kezdeményezésemre indult 2015 áprilisában a pécsi Alzheimer Café, melynek azóta is szervezőjeként, háziasszonyaként tevékenykedek. Férjezett vagyok, négy gyermekem van.

Közreműködésével készült DemenSzia videók:
Út a diagnózisig 1. rész – A háziorvosnál, interjú Dr. Heim Szilvia oktató családorvossal (2020.06.12.)
Út a diagnózisig 2. rész – Az időbeni diagnózis, interjú Dr. Heim Szilvia oktató családorvossal (2020.06.26.)Fehér Zitademencia szakápoló

Titulusomat tekintve kissé zavarban vagyok, mert ha nagyon meg akarnám határozni magamat, valami olyasmit kellene írnom, gondolkodó gondozó. Folyamatosan azon gondolkodom, mit és hogyan lehet tenni azért, hogy a demens gondozottjukat otthon ápolók élete kicsit könnyebb legyen. Hogy legalább néhány miértet megértsenek és pár hogyanra is rálássanak. Eközben én magam is gondozóként dolgozom egy előrehaladott stádiumú Alzheimer beteg mellett. Utóbbit 13. éve teszem Angliában, ahol ugyan jóval előrébb tart a szociális ellátás pénzben és hozzáállásban, de így is ezer sebből vérzik, mert a demencia olyan összetett betegség, hogy a világ legerősebb gazdaságain is gátlástalanul kifog.
Angliai gondozói tapasztalataimat összefoglaltam egy kézikönyvben abban a reményben, hogy segítek vele az otthonápolóknak. Ugyanezen okból működöm közre a Modus Alapítvány DemenSzia Percek videóiban is.

Közreműködésével készült DemenSzia Percek videók:
“Haza akarok menni!” (2020.04.24.)
Mit tehetsz, ha a beteg folyton a nyomodban van? (2020.05.08.)

Bay Gábor​

 • Informatikai vezető

Fehér Katalin​

 • Digitális tartalomfejlesztő

Szabó Zoltán​

 • Kreatív munkatárs
 • Digitális tartalomfejlesztő

Volkova Margaréta

 • Kreatív munkatárs
 • Digitális tartalomfejlesztő

Szakértőink

Dr. Majercsik Eszter PhD

Dr. Majercsik Eszter PhD

osztályvezető főorvos

Dr. Heim Szilvia

Dr. Heim Szilvia

oktató családorvos

Fehér Zita

Fehér Zita

demencia szakápoló

Csapatunk

Cserbán Józsefné

Cserbán Józsefné

Szakmai tartalomfejlesztő
Fehér Katalin

Fehér Katalin

Digitális tartalomfejlesztő
Szabó Zoltán

Szabó Zoltán

kreatív munkatárs, digitális tartalomfejlesztő
Volkova Margaréta

Volkova Margaréta

kreatív munkatárs, digitális tartalomfejlesztő

Lépj velünk kapcsolatba

E-mail címünk

szia@demenszia.hu

Közösség
Scroll to top