Demencia és Alzheimer-kór

Társadalmi helyzet

Hazánkban egyre növekvő probléma a demenciákban, az Alzheimer-kórban szenvedők megfelelő ellátása. Becslések szerint 200-250 000 ember lehet érintett, és ekkor még nem beszéltünk a családtagok számáról. 
A fokozódó gondozási szükséglettel a szociális és egészségügyi ellátórendszer nem képes lépést tartani, így nagymértékű feladat hárul a családtagokra, a beteg környezetére. Legtöbb esetben a betegség felkészületlenül éri az embereket és számos nehézséggel kell megküzdeniük, amely során nem minden esetben biztosított a hiteles információ és a megfelelő segítség elérhetősége.
A DemenSzia videósorozat erre a helyzetre kínál minden érintett számára ingyenesen elérhető támogatást!

A betegségről

A demencia gyűjtőfogalom, nem egyetlen betegséget jelent, hanem az agyat érintő megbetegedések egy csoportját írja le. Ma már több mint 100 féle demenciát különítenek el az orvosok, a legismertebb és leggyakoribb közülük az Alzheimer-kór. 
Minden egyes demencia sajátos jellemzőkkel bír, a tüneteik különbözhetnek egymástól, de akár lehetnek hasonlók is. A demenciákban közös, hogy a betegség hátterében az agy visszafordíthatatlan, tehát végleges és jelenleg gyógyíthatatlan megbetegedése áll, amely következtében a beteg állapota folyamatosan romlik. 
A leggyakoribb tünetek a feledékenység, a rövidtávú memória és az un. kognitív funkciók zavara (észlelés, figyelem, nyelvhasználat, gondolkodás) valamint az ezek következtében létrejövő megváltozott viselkedés és magatartás. A gondolkodás magasabb rendű funkciói is sérülnek, mint a tanulás, tervezés, döntés, problémamegoldás vagy az önismeret. 
A betegséggel önmagában hosszú lefolyású is lehet, akár 5-15 évig is élhet vele a beteg. Általában enyhe, középsúlyos és súlyos szakaszokra osztják a lefolyását, a megjelenő tünetek, azok intenzitása és a beteg növekvő gondozási szükséglete alapján.

DemenSzia videók

A DemenSzia videókban sok kérdésre választ találhatsz a demenciával és a demens betegek otthoni gondozásával kapcsolatban.

Lépj velünk kapcsolatba

E-mail címünk

szia@demenszia.hu

Közösség
Scroll to top